Medni pripravak od bršljana

Uvod

Bršljan (lat. Hedera helix) je zimzelena drvenasta biljka penjačica iz porodice Araliaceae. Drugi nazivi za ovu biljku su: barsijan, beštran, bršljen i brštan.

Ova penjačica naraste 20-30 m u visinu na za nju prikladnim mjestima, kao što su drveća, klifovi i zidovi. Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i vapnenasta tla, voli vlažan zrak. Odlikuje se kožastim zimzelenim listovima koji na jednoj biljci mogu doći u više različitih oblika. Listovi mogu biti zeleni ili prošarani kremastobijelim ili srebrenastim prugama, a dugi su 50-100 mm. Srcolikog su varijabilnog oblika i spiralno raspoređeni. Spiralno su raspoređeni po stabljici koja se pomoću zračnog korijenja penje i prihvati za podlogu.

O pripravku

ako je još otac medicine Hipokrat pomogao bršljanu da stekne iznimnu popularnost u liječenju, nije ništa znao o njegovim iscjeliteljskim svojstvima. Vjerovao je da u biljkama žive bogovi i duhovi koji im daju iscjeliteljske moći. Od 16. stoljeća posvećuje se sve veća pozornost bršljanu kao lijeku protiv upala dišnog sustava. U 19. stoljeću jedan liječnik je primijetio da djeca u nekim dijelovima južne Francuske manje pate od kašlja jer piju mlijeko iz malih posudica izrađenih od dijelova bršljanova drveta. Bršljan sadrži djelotvorne tvari, saponine, koji se izdvajaju iz listova, a svoje ime zahvaljuju činjenici da stvaraju pjenu kad se otope u vodi. Nakon brojnih kliničkih ispitivanja, čiji su rezultati pokazali i dokazali djelotvornost bršljana odnosno njegova aktivnog sastojka alfa-hederina u liječenju kašlja, opisan je i njegov mehanizam djelovanja u stanici.

Umjesto vode, mlijeka i slično mi smo kao otapalo koristili naš livadni med, med je zbog svoje trajnosti inače sjajno otapalo. Listove bršljanja koje smo brali u 8. i 9. mjesecu, a nalaze se u samom jednom od naših pčelinjaka i u njegovoj neposrednoj blizini, smo oprali te ih usitnili, smjestili u staklenku do 2/3 zapremnine, te prelili medom. Takav medni pripravak smo držali zatvoren u staklenki uz povremeno pretresanje 45 dana, te cijeđenjem dobili medni pripravak od bršljana.

Blag u okusu, pomalo trpak u tragovima gorčine, poput samog okusa lista bršljana, ugodno djeluje na upaljeno grlo pogotovo nadraženo kašljem.

Zaključno

Ovaj medni pripravak nije lijek, te ne može poslužiti kao zamjena za lijek, za liječenje služe liječnici, te ako su Vam poznate neke moguće alergijske reakcije molimo Vas oprez kao i kod svih mednih i drugih prirodnih proizvoda i svakako savjet sa liječnikom. Ali kao takav sasvim sigurno može dobro poslužiti u ublažavanju i smirenju simptoma prehlade, kašlja i grlobolje i ja ga osobno, kao i članovi moje obitelji kao takvim konzumiramo.

Izvor: Opg pčelarstvo Korać

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)